tisdag 8 mars 2011

Internationella skogskvinnodagen


Idag är det internationella kvinnodagen. I år är det internationella skogsåret. Alltså måste det väl idag vara internationella skogskvinnodagen? Det vore på sin plats med tanke på hur mycket brännved kvinnor världen över samlar och bär hem. Även med tanke på hur mycket pappersvaror kvinnor fraktar hem från affärerna. Och dagens svenska gallringsskogar, vilka var det som satte de plantorna på 60-talet? Jo det var säsongsarbetande husmödrar som med omsorg om varje planta lade en rejäl grund för framtidens skogar. Hatten av för skogens kvinnor!
Jag roade mig med att räkna studenterna på skogiskurs 2009-14 och fann 30% kvinnor! Det är lysande jämnt jämfört med 70-talet när %-talet låg på mellanölsnivå. 30% sägs ju vara den magiska gräns när en minoritet upphör att vara minoritet. Tänk den dag 30% av de ledande befattningarna i skogsnäringen innehas av kvinnor.
P.S. Jag kom just på att den här länken är värd ett besök, inte bara på internationella skogskvinnodagen, utan alla dagar. Goda förebilder kan vi aldrig få för mycket av. D.S.
P.P.S. Hittade en debattartikel som lyfter just skogens kvinnor idag. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar