lördag 5 mars 2011

Skogskloka frön


Hur fixa 180 påsar med 34 granfrön i varje? Jo, med hjälp av en händig dotter kommer man en bra bit på väg.
Varför fixa 180 påsar med 34 granfrön i varje? Jo, med hjälp av dem kan man tydliggöra hur viktigt ett aktivt skogsbruk är som en del av lösningen på klimatproblemet. Välj att sätta 34 förädlade granplantor istället för 34 oförädlade och den tillväxtökningen kompenserar tre månader av ditt CO2utsläpp. Plantera fyra hektar med förädlade granplantor och kompensera för ett helt liv.

4 kommentarer:

  1. Blir det för komplicerat om man påpekar att livet för oss människor egentligen går ut på att oxidera kolföreningar (till CO2) i måttliga mängder.
    Jord- och skogsbruk går ut på att tillverka en stor del av dessa kolföreningar med hjälp av mark och fotosyntes, och för att driva den processen går det också åt en massa koloxidation.
    Dina frön är ett bra exempel på
    hur vi ständigt förbättrar/effektiviserar tillverkningen av nya livsnödvändiga kolföreningar.

    SvaraRadera
  2. Ja min balansberäkning är inte så fullständig att människokroppens processer är medräknade. Sen finns ju också haken att någon gång ska skogen avverkas och om det ska vara en äkta kolsänka så måste ju mer trä in i långvarig förvaring, t ex husbyggen, annars blir det ju mer CO2utsläpp. Som en tillfällig lösning tills vi fått bättre balans på CO2 tycker jag dock att skogen är ypperlig.

    SvaraRadera
  3. Om du valt contorta istället hade kalkylen blivit ännu bättre. Å andra sidan hade slutavverkning kommit redan vid 40-50-års ålder. Hur man än vänder sig så har man...problem.

    SvaraRadera
  4. Contorta passade inte den här gången eftersom det skulle användas på LRF Ungdomens riksstämma och det kommer folk från hela landet. Stämman är idag och imorgon och rapporterna därifrån tyder på att fröna fyller sitt syfte, dvs väcker intresse för skogsfrågorna.
    Är tidig slutavverkning ett problem i den här beräkningen? Det är väl bara att räkna två generationer ... fast det är klart då behövs fler frön.

    SvaraRadera