fredag 29 april 2011

Korttänkt och trångsynt





GRRRR! 10% av landets skogar finns i Jämtlands län som därmed är Sveriges största skogslän. Länet är ledande i landet när det gäller lokal förädling av mat. Östersund är utsedd till Sveriges mathuvudstad 2011. 13-14% av länets sysselsättning har sin bas i vårt brukande av jord och skog, naturresurser som finns just här och som inte kan packas ihop och flyttas till Monaco. En förutsättning för att den sysselsättningen ska bestå och utvecklas är förstås att det även i framtiden finns tillgång till intresserad och kunnig arbetskraft med sakkompetens och entreprenörsanda. Det är en utmaning som heter duga att locka ungdomar till de gröna näringarna. Istället för att anta den utmaningen lämnar nuvarande huvudman för länets naturbruksgymnasium sin skola i sticket. Läs mer här och här och här. GRRRR!
Som tidigare lärare på skogsbruksskola vet jag att sådan utbildning kostar pengar, mycket pengar. Skogsmaskinen där är betydligt dyrare utbildningsmaterial än DVD-spelaren på samhällsprogrammet. När det sen kommer kor och grisar med i bilden så blir det inte billigare. Att lära sig att fälla träd och mjölka kor på en bildskärm går dock inte, det måste till praktisk tillämpning. Det måste skolans huvudman, vare sig det är landstinget Jämtlands Gymnasieförbund eller Regionförbundet, inse. Även om det är billigare att utbilda ungdomar på andra gymnasieprogram så kan inte länets framtid bara bygga på att vi klipper varandras naglar, chattar med och köper pryttlar av varandra.
Som i all annan verksamhet antar jag att det finns förbättringsmöjligheter även på vårt naturbruksgymnasium. Saker och ting måste inte vara som de alltid har varit. Det finns säkert en del stenar och kuttingar som går att vända på både en och två gånger. För det krävs dock en huvudman med klös i, någon som ser motvind som en lyftkraft, inte som en anledning att smita iväg med svansen mellan benen. GRRRR!

2 kommentarer:

  1. Du har alldeles rätt i vikten av denna frågan, hoppas verkligen det löser sig.
    you go girl
    /Andreas

    SvaraRadera
  2. Funderar på hur jag ska tolka "go girl". Är det en uppmaning eller tycker du att jag är go? Nåväl, huvudsaken att det inte stod go-go-girl.

    SvaraRadera