torsdag 10 februari 2011

Hej världen!


Snabba ryck, på kryckor, från fåtöljens djup till omvärldsseminarium i Sigtuna. Vilket lyft att efter tolv dygn i husarrest få lyssna till intressanta föreläsare och träffa hela landets skogsägarrörelse.
Trendspanaren Magnus Lindkvist fängslade och utmanade oss. Han hävdade med bestämdhet att idéer har sex med varandra och att Mod och Tålamod kan förvandla en avvikelse till en folkrörelse. Han tipsade oss också om fyra Framtidsförstärkare: 1) Oväntade kopplingar (ta t ex "fel" tidning i kiosken) 2) Experimentera 3) Använd misslyckanden (Super Mario var från början ett misslyckande) 4) Var tålmodig!
LRF Skogsägarnas egen globetrotter, Lennart Ackzell, tog oss med på en tänkvärd internationell skogsresa i tid och rum, från Linnés skogar som levererade beck, tjära och timmer till 2010 års klimatflyktingar (50 miljoner ?!).
Och marknaden för skogsprodukter förändras snabbt, tidningspapperet rasar och mjukpapper ökar. Just nu är 21% av Sveriges pappersproduktion tidningspapper och 3% mjukpapper. Hmmm. Omställningen av Domsjöfabriken till dissolvingmassa ("textilmassa") var framsynt och lär 2010 ha genererat en vinst på 500 milj kr. Nu följer Södra efter och ställer om en massalinje i Mörrum. Summa Sumörrum så är framtiden redan här, den är bara ojämnt fördelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar